ОбразоваНИЕ и Лидъл- За Септември, децата и свободата

Kолко често мислим за децата ? И тук нямам предвид нашите собствени деца, а децата като цяло. Колко често се интересуваме от техния свят, колко често искаме да сме част от него ?

Горд съм и смятам привилегирован да съм част Театър-студио 4хС. В последните години тази организация направи толкова много и толкова смислени проекти, но за мен един се откроява от всички останали със своята кауза и интенция, а именно ОбразоваНИЕ и Лидъл част от Програмата ’’Ти и ЛИДЪЛ за по-добър живот’’.

Една идея за представянето на 3 представления по Гео Милев, Иван Вазов и Йордан Йовков пред ученици от Кремиковци в 156 ОУ- Васил Левски. 

Всичко започна в един четвъртък, в който Николай Георгиев, Петя Йосифова-Хънкинс, Константин Кучев, Михаил Бонев и аз тръгнахме с 2 тухли, 30 спрея, две китари, една цигулка и няколко прожектора към Кремиковци, за да представим пред учениците спектакъла ‘’Септември’’ по Гео Милев, да си поговорим, а накрая и да си направим една специална изненада на двора. 

Пространството – близо до столовата на училището, която ми напомни за най-безгрижните ми дни, когато бързах, за да ям, а после да се впуснем в игри. Сега времето беше пречупило всичко и вместо дете трябваше да бъда възрастен. 

Децата са си деца- често казваме, че са непослушни. Аз бих казал, че са свободни. И тези свободни деца се срещнаха с Гео Милев. Свобода при свобода в един вълшебен миг продължил 40 минути. После полетяха въпроси- за тухлите, за мисията, за живота. Дойдоха песните, усмивките, шегите, а накрая Давид Хънкинс им подари тениски с лика на Гео Милев, Иван Вазов и Йордан Йовков, които учениците сами си направиха. 

А после се прибрахме в колата, отидохме си по домовете, но този Четвъртък си остана специален. И такъв ще бъде завинаги. Защото някои срещи остават завинаги. 

Мечтая си за повече случвания, които да се превръщат в каузи, каузите да превръщат Четвъртъците в празници, а децата да се срещат с Гео Милев и всички онези, които ни карат да тичаме към живота понякога с по една тухла в ръка. Защото тогава аз може да се превърне в Ние.

Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл в България “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньрство с фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Lidl Bulgaria 156 ОУ