В царството на самодивите по Иван Вазов

Рядко се случва толкова много красота и магия да се съберат в един спектакъл. “В царството на самодивите” е лирико-фантастична поема от Иван Вазов, по-малко позната в сравнение с неговите разкази и романи. Въпреки, че е фантастична, поемата е не по-малко патриотична. Този текст се превръща в основата, в гласът на един типичен алма-алтерски спектакъл. Това означава висока стилистика, хармонично комбиниране на пластика и звук, силно присъствие и артистична заявеност на участниците.

Снимка: Терънс Бред

На сцената на Алма Алтер, един текст никога няма да бъде издекламиран или изрецитиран като на училищен прочит. В този случай седем олицетворения на грацията и читотата доставят словата по най-умел и креативен начин до ухото на зрителя. Магичната атмосфера е силно осезаема от началото до края, а при тези чувствителни зрители, които успеят да допуснат ритуала на самодивите до себе си, отнасят това със себе си и извън театъра.

Другите спектакли на Алма Алтер често се асоциират със земни елементи – пръст, пясък, жито… този е като направен от стъкло или планински кристал, нещо деликатно и чупливо, ефирно и ефимерно. Но не се зблуждавайте, тези създания не са безобидни. Те са толкова опасни, колкото и красиви. Красивата песен може да се превърне в гърлен крясък, танцът може да се завихри и да погуби някой момък, който се окаже прекалено близо. Водата на реката е тиха, но студена и дълбока. Това е жива вода, която през нощта разделя този и онзи свят. Царството на самодивите е наистина диво и опасно.

Режисьор на спектакълът е Николай Георгиев. Поздравления за успешния усет за стойността и самодостатъчността на текста за цялостен спектакъл. Хореограф – Петя Йосифова. Поздравления за пространствения рисунък и стилистика, за магическите комбинации и за съчетанието на още един невероятно въдействащ монолог с танц, показващ максималните възможности на един артист. Комозитор – Константин Кучев. Поздрваления за просълзяващата кохерентна работа в тази стилистика. Момичетата-самодиви, поздравления за успешната трансформация и приказната визия, възможна за създаване само с изобилие на вътрешна и външна красота.

Автор: Давид Димитров

Международният театрален фестивал Алтер Его 2022 се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Студентски съвет на Софийски университет и Европейския корпус за солидарност.

Проектът “Без маски” се реализира с подкрепата на програма Едногодишен грант на Национален Фонд Култура по програма Едногодишен грант.