Буто или изповедта на една жена

„Не е важно да разбираш какво правя; може би е по -добре, ако не разбираш, а просто почувствай танца. ” – Казау Охно


Буто е типичен японски стил, който се появява след Втората световна война в отговор на трагизма и драмата от преживяното. По същество представлява амалгама от настъпващата динамична индустриализация на обществото и ужаса причинен от бомбите над Хирошима и Нагасаки. В тази пресечна точка се ражда идеята за Буто като една драматична визия за живота.

Буто е вселена, един безкраен космос, съвършен контрол върху тялото и духа. Тази почти медитативна танцова практика въвлича съзнанието на зрителя като му оставя широко поле за интерпретация. Зрителят детайлно наблюдава всяка гънка на тялото, всеки мускул, всяка фибра, които преобразяват по най-невероятен начин човешкото същество. Окото търси невидимото, натрупва образи и усещания върху възприятието на тялото разсъблечено от тъмнината. То, тялото губи типичните си форми и се слива с животинското си подобие или с предметното такова. От тук под краката ни се изплъзва каузалната логика и  попадаме в света на сюрреалното и необяснимото. Нивото на абстракция се торпилира с всяка секунда. Секундата е век, а векът е онзи конгломерат от минало и бъдеще, което безпрекословно ни определя. 

Спектакълът на Ола Залейко “Еxisto”, Полша, който беше представен в рамките на Международния Фестивал Алтер Его 2021, ни преведе през спираловидните гънки на живота на една жена, които ни изтласкваха от началото до края на човешкото съществуване. В този затворен кръг между началото и края се случи всичко. Босите крачета на човек проходиха, лицето се сля със слънцето, той – човекът стъпи на хоризонта, къдриците заглушиха тишната, а тъмнината погълна вселената. Вселената, в която времето забави своя ход почти до статика се роди човекът, със своята мъка, болка, чистота и самота. В протяжността на случването изплуваха ярко акцентираните детайли, които добиваха най-невероятни значения. 

В програмата до края на фестивала можете да гледате:  

”Проект Време” – Четвъртък (07.10) от 19:30 ч.

”Архитектурата на церемониала” – Четвъртък (07.10) от 20:30 ч. 

Дискусионен панел – Петък (08.10) от 13:00 ч.

”Звук и движение” – Петък (08.10) от 19:30 ч.

”Плъх” – Петък (15.10) от 19:30 ч. 

Алтер Его се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Студентски Съвет към СУ, Посолството на Кралство Испания. 

Автор на текста: Петя Йосифова

Автор на смиките: Терънс Брет