Всеки има нещо, в което е добър

Те са три, но са като една. Едната е с китарата, другата с кахона и барабаните, а третата – с гласа си. Една рок група, три момичета, и изключителното удоволствие да свирят навсякъде, където могат. Това е алтернативната рок група – People of maha.

Здравейте момичета!

Здравей!

Да имаш един гост е лесно, ама трима гости е малко по-трудно. Така че момичета, всяка една от вас трябва да се представи по отделно. Коя започва първа?

Аз.

Коя си ти?

Аз съм Мила, и съм китарист на групата People of maha.

Разкажи нещо повече за себе си?

Занимавам се с музика вече около 15 години. Започнах да се занимавам много по-сериозно преди 6 – 7 години – грубо казано. И в течение на обстоятелствата, като подхванах китарата, реших да продължа да записвам повече мелодии, и така ми идват още много вдъхновения.

Втората дама на рок група People of maha е бразилка. Тя ще говори на английски, а някоя от другите дами ще ни превежда. Така че, е ред на Биа да се представи.

Аз съм Биа. Аз съм от Бразилия. Живея тук в България от седем години. Говоря малко български. Уча сега български. Пея в групата People of maha. Като бях малка започнах да ходя на църква. От малка пея в църквата с родителите си, със семейството си. На 10 години започнах да свиря на пиано, и от тогава, и до ден днешен пея и свиря.

Имаме и трета дама.

Здравейте! Аз съм Алекс – аз съм барабанистката на групата. Занимавам се с музика от сравнително скоро – уча се в движение… – Може би минаха вече пет години на един много приятен музикален фестивал във Видин – от където всъщност съм. В момента живея в София – където се намира и групата ни, и където най-често имаме участия.

Как дойде идеята да се съберете, и да създадете рок група People of maha? От къде идва това име?

То дори не беше по някаква идея. Беше просто едно много щастливо – поне за нас съвпадение. Тогава нямахме идея как да се наричаме, и малко на шега се нарекохме gentleman – понеже сме три момичета. И след това… – едно – има вече българска група – доста популярна, която се казва the gentleman, и друго – забелязахме че е много по-трудно по този начин да изпъкнем – най-малкото на пазара, или това име да бъде намерено и свързано с нас. А пък и беше име, което бяхме избрали на шега, и мислехме, че искаме да го сменим с нещо, което да чувстваме като наше. И за това почна едно голямо търсене на имена, и накрая стигнахме до People of maha – като думата maha се оказва, че е една многозначна дума. Има индийско значение, което мисля че беше близо до светлина, има португалско значение, което е нещо като стил.

Най-забавното преди да се формулираме като група… – Аз започнах да ходя на уроци по китара – смених от класическа на електрическа. Изминаха две години от както започнах да се занимавам много по-сериозно. Учителят ми по китара, ме запозна с учителката на Биа по пеене. Така реално се запознах с Биа. И така с нея започнахме да свирим заедно. И дойде идеята да съсздадем банда. В началото започнахме само двете да свирим, обаче после искахме още повече и повече да свирим – на повече места, и тогава се запознахме с Алекс – с барабанистката ни. И започна веселбата.

Предстои ви издаване на албум. Кога да го очакваме?

Надяваме се ако всичко е наред, да е в началото на юни.

Колко песни се очаква да има в албума?

8.

Общо са 8. Ние искахме повече ама… – в следващия албум ще бъдат повече песни.

Колко песни имате написани до сега, и кой ви пише текстовете?

Различно е. По-голямата част е писана от вокала ни Биа, няколко са написани от мен,…

Имаш ли си любима българска песен?

О, да. Катерино моме.

Знаеш ли я?

Горе-долу.

Всъщност имате ли си лидер във вашата група?

Малко объркана демокрация сме.

Реално погледнато ние нямаме един човек, който да организира всичко. Всички сме единни.

За да може да се получават нещата. Както в една машина всеки чарколяк трябва да има някаква роля, така е и при нас. Всеки си има нещо в което е добър, и с което се занимава основно.

На мен ми се струва, че имате лидер на групата. Алекс отговаря на всички мои въпроси.

Аз просто много говоря, но иначе нямам особени лидерски умения.

Не знам защо, винаги казват, че барабаниста е този, който дава такта на групата – тоест – когато тропнеш с пръчките 4 пъти… – това е. Какъвто ритъм зададеш, натам върви и песента. Така ли е?

Зависи. Понякога песента може да започне с китара, или глас.

Какво послание искате да оставите на хората, с музиката която правите?

Искам хората да почувстват това, което ние почувствахме като написахме песента. Тъй като искахме да изобразим нашите истории, в нашите песни, и се надяваме хората да успеят да ни чуят през тях.

Песните ни са за различни преживявания, които са ни се случили. Искаме да се свържем с хората, и да ги накараме да ги усетят, да ги почувстват, да им предадем емоциите си, мислите си.

Бих искала да повлияя по някакъв добър начин на света – колкото и наивно да звучи – и дори да е с малко. И другото – бих искала да накарам някой – там някъде, когато чуе тази песен, да се почувства по-малко сам, както аз се чувствах.